Tko su Mormoni?

Članak u kategoriji: Vjeronauk
mormoni

Sigurno ste šetajući gradom susreli dečke u odjelima koji imaju na sebi pločice s imenima. Ili su vam pokucali na vrata i počeli vam pričati o vjeri. Možda i znate da su to Mormoni. Ali tko su zapravo oni i koja je njihova priča pročitajte u daljnjem tekstu...

 

Mormonsku je Crkvu osnovao 1830. Joseph Smith, vođen od anđela kako samo on sam tvrdi (jedan mladi starješina kaže mi kako je to bio anđeo Gabrijel). Na obližnjem brdu otkrio je spaljene zlatne listiće na kojima su bila urezana sjećanja naroda koji su živjeli u antičkoj Americi. Ti listići čine zbirku od 15 knjiga, poznate kao Knjiga mormona. Mormon je bio posljednji prorok koji je dovršio sastavljanje knjiga, a nakon toga ih je njegov sin Moroni sakrio na tom brdu. To se događalo otprilike 400 ili 500 godina poslije rođenja Kristova. Oni su ga zadužili da obnovi istinsku Crkvu uspostavljenu od Isusa Krista, a koja se poslije smrti posljednjeg apostola potpuno izopačila. Smith je tvrdio da ga je Bog postavio za apostola i proroka, te da je po božanskom nadahnuću nadodao knjige objave uz Sveto pismo. Zato Mormoni uz Sveto pismo stavljaju i tri knjige koje je napisao Smith, a to su Knjiga Mormona, Učenja i savezi te Skupocjeni biser. Mormoni vjeruju da su nasljednici Smitha nadahnuti proroci, te da Bog preko njih nastavlja komunicirati sa svijetom. Joseph Smith, baš kao i Charles Russell, iznikao je iz adventističkog pokreta nastalog u 19. stoljeću, a kojemu je poslanje bilo proricanje kraja svijeta. Tako je i Smith prorekao da će se kraj svijeta dogoditi 1890g. Smith je bio inicirani Mason zbog čega je uveo neke masonske ceremonije prilagodivši ih mormonskim obredima. Iako se mormonstvo temelji na protestantskim idejama, ono se u svojoj biti vrlo razlikuje od protestantizma. Mormoni ne prihvaćaju doktrinu sola scriptura (samo Biblija), već vjeruju u nadahnuće četiri djela, to jest Biblije i tri knjige koje je napisao Smith, a osim toga i u stalnu objavu koju primaju preko Smithovih nasljednika. Ovo učenje kosi se s kršćanskim shvaćanjem objave, jer kršćani drže da se javna objava završila sa smrću Ivana, posljednjeg apostola, dakle oko 100. godine. Privatne pak objave obvezuju samo njihova primatelja i ne mogu biti u neskladu s javnom objavom, a što potvrđuje i Biblija:

"Ljubljeni, dok se nosim brižnom željom da vam pišem o našem zajedničkom spasenju, prisiljen sam da to učinim opominjući vas da se borite za vjeru koja je jedanput zauvijek predana svetima" (Jd 3).
 
Engleski more (više) + Egipatski mon(dobar)= Mormon
 
Sveti Pavao upozorava da ni sami apostoli, pa čak ni anđeli, nemaju pravo naučavati ništa što bi se kosilo s već predanom objavom: "Ali, ako bi vam tko – bili to mi, bio anđeo s neba – navijestio Evanđelje protivno onom koje smo vam navijestili, neka je proklet!" (Gal 1,8-9). Jedan od najranijih crkvenih spisa, sastavljen još za života apostola također upozorava na opasnost od izmišljanja novih doktrina: "Ne zapustite zapovijedi Gospodina; već držite što ste primili, ne dodajući niti oduzimajući ništa" (Didahe, 4,13, oko 70. n.e.). Sveti pak Irenej, najveći teolog drugog stoljeća, piše oko 180. godine: "Kada, stoga mi imamo takve dokaze, nije potrebno među drugima tražiti istinu, koja se lako dobiva od Crkve. Jer su apostoli, kao bogat čovjek u banci, u nju [Crkvu] obilato pohranili sve što se odnosi na vjeru" (Irenaeus: IrenaeusAgainstHeresies [Protiv krivovjerja], 3,4). Mormoni tvrdnju da Bog stalno nadahnjuje proroke na zemlji dokazuju citatom: "Ništa ne čini Jahve Gospod a da osnove svoje ne otkrije slugama svojim prorocima" (Am 3,7). Ovaj se redak, međutim, očito odnosi samo na Stari zavjet, dakle na doba kad je Bog preko proroka sustavno otkrivao svoje naume. Osim toga, mormoni vjeruju da 1700 godina, naime sve do pojave Josepha Smitha, nije bilo baš nijednog proroka, što ih vodi u kontradikciju, jer Bog ili stalno nadahnjuje proroke na zemlji ili to ne čini, ne može biti i jedno i drugo.Osim toga, Bog je svoje proroke potvrdio mnogim čudesima, dok o Smithu postoje samo legende koje prepričavaju oni sami. Pa ipak Smith ne samo što nije učinio nikakvo čudo, nego je i krivo prorokovao, primjerice da će doživjeti drugi dolazak Isusov (Doktrine i savezi, 112), da će se prije nego izumre njegov naraštaj sagraditi mormonski hram, "Novi Jeruzalem" u zapadnom Missouriju (Učenja i savezi, 84), da će američka vlada biti uništena, i tako dalje.
 
 
Smithov nasljednik BrighamYoung lažno je prorekao da Američki građanski rat neće dovesti do ukidanja ropstva (Roberts: HistoryoftheChurch [Povijest crkve], sv. 5, str. 394). A o tome kako ćemo prepoznati lažne proroke, poučio nas je sam Bog: "Kad prorok govori u ime Jahve, pa to ne bude i riječ se ne ispuni, onda je to riječ koje Jahve nije kazao. U drskosti je taj prorok govorio" (Pnz 18,22). Mormonstvo ne samo da nije kršćanska religija, ono nije čak ni monoteistička (vjerovanje u jednog Boga), jer su mormoni mnogobošci (Politeizam). Prema njihovom vjerovanju čovjek može postati bog, no ta nam je čovjekova težnja jako dobro poznata. Nju je, kao svoj najjači adut kad je kušao Evu i Adama, iskoristio đavao: "onog dana kad budete s njega jeli otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi" (Post 3,5). Kršćani su međutim, baš kao i izabrani narod prije njih, oduvijek dobro znali da postoji samo jedan Bog. Od mnoštva citata (Izl 20,2-3; Pnz 6,4; Iz 43,10; 1 Kor 8,4; Ef 4,5-6; Iv 17,3; itd.) navest ćemo tek jedan: "Ja sam Jahve i nema drugoga; osim mene Boga nema" (Iz 45,5). Da bi mormoni mogli postati bogovima, moraju najprije doći u raj, ali to još nije dovoljno. U raju, naime, postoje tri stupnja slave, a samo oni koji dospiju u najviši mogu postati bogovima, no da bi to postigli moraju biti oženjeni, što odmah isključuje i svetog Pavla i Isusa Krista. No postavši bogom, snošajem će stvarati "dječicu duhove" koja će jednoga dana zadobiti tijelo te nastaniti neki od planeta, pa se na njemu nastaviti množiti i klanjati mu se kao što se kršćani danas klanjaju Bogu Ocu.
 
 
Mormona u Hrvatskoj ima oko 2000. Crkvu u Hrvatskoj osnovao je poznati košarkaš pokojni Krešimir Čosić. Na ulici ih možete prepoznati odjevene u odjela sa imenom na pločici. Većinom su iz SAD-a država Utahsjedište je u Salt Lake City 12 % populacije Mormona, a u svijetu ih je oko 20 milijuna. Svaki mladi starješina ima dvije godine misija izvan matične države te svi govore hrvatski jezik, visoko su obrazovani kako teološki tako i u svim drugim granama znanosti. Najviše ćete ih sresti u Zagrebu Vrbani tamo su izgradili prvu zajednicu u Hrvatskoj Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana predsjednik je Dubravko Hrkovac. Prisutni su još u Osijeku, Varaždinu, Karlovcu, Rijeci, Splitu i Zadru. Kako su mi sami rekli Katoličkoj Crkvi najviše zamjeraju bogatstvo, dok su oni uspjeli kupiti najskuplje zemljište u Zagrebu. U tom zagrebačkom naselju poučavaju besplatno Engleski jezik, imaju vrtiće, te drže biblijske škole. 
 
DP
(autor poznat redakciji)
 

Ključne riječi

Galerija slika

joseph smith joseph smith2 knjiga mormona

Morate biti prijavljeni da biste komentirali članak. Prijava postojećih korisnika

Trenutno nema komentara na ovaj članak.Prijava problema na stranicama
U polje unesite tekst sa slikeOdustani